pátek 26. května 2017

Cesta do Chorvatska přes Rakousko nebo Maďarsko ?

– přinášíme aktuální informace z cesty našich firemních vozidel do Chorvatského Gradacu

Tisíce našich klientů se letos chystá na cestu do Chorvatska vlastní dopravou. Tuto cestu absolvují také naše autobusy a proto jsme v tomto měsíci také vyrazili zmapovat aktuální stav silnic a hraničních přechodů. Dvě naše osobní auta projela cestu z Hranic do Gradacu a zpět. Schválně jsme zvolili pro každé auto jinou trasu.

První vozidlo jelo po trase: Brno – Vídeň – Graz – Maribor – Zagreb – Split – Gradac
Druhé vozidlo pak po trase: Brno – Bratislava – Csorna – Szombathely – Lenti – Tornyiszentmiklós – Letenye – Zagreb – Split – Gradac.
Obě auta vyrazila z Hranic (Hranic na Moravě) v 05:00 hod. ráno. První vozidlo dorazilo do Gradacu v 16:30 hod., druhé o 40 minut dříve. Obě cesty mají své výhody a nevýhody, tak jak to už v životě bývá.

Cesta přes Rakousko
- první nepříjemností bývá zácpa již v Poysdorfu (tedy mezi Mikulovem a Vídní), kde ještě není dostavěna dálnice k české hranici. Na semaforech se tvořívá dlouhá fronta – často až hodinu zdržení (zejména v pátek a sobotu), tento úsek jsme však díky tomu, že jsme projížděli v sobotu ráno zvládli bez zdržení
- Vídeň jsme projeli bez problémů, avšak je nutné počítat s možným zpožděním zejména v pátečním odpoledni a večeru
- Hraniční přechod Spielfeld jsme projeli bez zdržení a najeli na dálnici směr Maribor a hraniční přechod Macelj, cesta i přes druhý přechod v pohodě, v létě je však nutno počítat s tím, že nová dálnice ve Slovinsku končí za Ptují a posledních cca 10 km k hranici se budou tvořit kolony. Slovinská dálnice, byť touto malou zemí projedete za hodinu, je velmi drahá, měsíční známka stojí 30,- Euro (týdenní je nepoužitelná, pokud nejedete do Chorvatka pouze na pár dnů)
- Cesta po dálnici v Chorvatsku zcela bez problémů, nikde žádná dopravní omezení. Jen je potřeba počítat, že oproti loňsku cesta mírně podražila. V sezóně je nutno počítat s možností vzniku kolon u křížení dálnic – Zagreb-Lučko před platidly.
- Pokud cestujete až do Gradacu jako my, sjeďte až posledním sjezdem – PLOČE, z dálničního čtyřproudového přivaděče je to do Gradacu pouhých 6 km, cesta navíc vede kolem krásných Bačinských jezer.

Cesta přes Maďarsko
- Cesta po dálnici z Brna do Bratislavy zcela bez problémů, je potřeba zakoupit Slovenskou dálniční známu za 10,- Euro (na 10 dnů) – cca 270,- Kč, dá se koupit velmi pohodlně online na www.eznamka.sk , potvrzení si vytisknete a vezmete s sebou
- Online si pořídíte také Maďarskou dálniční známku https://ematrica.nemzetiutdij.hu/  za 2.975 HUF – což odpovídá asi 270,- Kč
- Po přejetí státní hranice do Maďarska jsme se napojili na dálnici vedoucí z Vídně do Budapešti. Lze pokračovat až do Györu, avšak doporučujeme po pár km sjet z dálnice směr Csorna a po cca 20-ti km se napojit na novou dálnici M86 vedoucí do Szombathely. Obchvatem u Szombathely poté pokračujeme po nově opravené cestě 86 přes Körmed až do Lenti.
- Zásadní pro cesty osobním autem je nenajet na hraniční přechod do Slovniska – Redics, ale sjet na Lenti a dále pokračovat do městečka Tornyiszentmiklós, kde najedete na dálnici M70 a po asi 10 km sjedete na dálnici M7 k hraničnímu přechodu Letenye. Hraničním přechodem vstoupíme přímo do Chorvatska.
- Mýto se platí v hotovosti nebo platební kartou před Zagrebem a poté až při výjezdu z dálnice v blízkosti cílové destinace, v našem případě to bylo v Ploče.

Cesta přes Maďarsko byla nejen o něco málo rychlejší, ale také levnější. Jediným úsekem mimo dálnice je cca 20 km úsek mezi Mosonmagyarovár a Csorna (dá se však jet po dálnici přes Györ) a cca 100 km mezi Szombathely a Tornyiszentmiklós, kde je však první polovina cesty po zcela nové státní silnici, která má místy čtyři pruhy. Cestující přes Maďarsko ušetří za Slovinskou dálniční známku a vyhnout se nepříjemným úsekům – Poysdorf, Vídeň, stará cesta před hraničním přechodem Macelj a také častým zácpám na obchvatu Zagrebu-Lučko. Při cestě přes Rakousko je také nutné absolvovat cca 30 km úsek mezi Pohořelicemi a Wilfersdorfem a pak cca 10 km úsek ve Slovinsku mimo dálnici.
Mýtus, že cesta přes Maďarsko je zdlouhavá a vede pouze po nekvalitních okrskách již určitě neplatí.
Při cestách autobusem jsme jednoznačně na základě této naší vlastní zkušenosti vyhodnotili vhodnější, rychlejší a pro klienty pohodlnější cestu přes Maďarsko, avšak s modifikací. Autobusům doporučujeme trasu ze Szombathely na hraniční přechod Redics, krátce po Slovinské dálnici (osobní vozidla musí mít dálniční známku, avšak autobusy nikoli) a pokračování cesty na Čakovec a Varaždin, kde se autobus napojí na dálnici do Zagrebu.

Další doporučení na dlouhé cesty k moři autem:
- Doporučujeme si předem pečlivě prohlédnout trasu cesty – například na www.google.cz/maps
- Mějte v autě také klasickou tištěnou mapu, kdyby selhala navigace a připojení k internetu, může se hodit
- Nezapomeňte na pečlivou kontrolu technického stavu vozidla, doplňte chladící kapalinu klimatizace, nechejte provést desinfekci klimatizace (měla by se provádět nejméně jednou ročně, v klimatizaci Vašeho vozu se ukrývá množství bakterií, jejich vdechováním v nedesinfikované klimatizaci si můžete přivodit angínu – a to byste na cestě k moři určitě nechtěli
- Dodržujte pitný režim, vždy mějte v autě dostatek tekutin
- Dodržujte pravidelné přestávky, neřiďte unavení
- Zvažte, zda chcete jet přes noc nebo přes den, není lepší vyrazit třeba v 5:00 ráno a přijet k moři v 17:00 a vyhnout se únavné cestě v noci?

Přejeme všem šťastnou cestu, krásnou dovolenou a bezpečný návrat zpět! Vaši BON TOňáci

Žádné komentáře:

Okomentovat