úterý 22. července 2014

Soutěž o nejlepší fotografii a nejlepší video

 

Zašlete nám e-mailem nebo na CD fotografii (fotografie) nebo video z Vaší dovolené a vyhrajte jednu ze zajímavých cen.
Nejkrásnější, nejzajímavější a nejvtipnější fotografie vybereme a oceníme.

Nezávazné typy na téma fotografií nebo videí:

  • děti na pláži,
  • lidé v zajímavých situacích,
  • lidé s naším katalogem na neobvyklých místech,
  • logo cestovní kancelář BON TON v zajímavém kontrastu,
  • zachycení našeho autobusu s logem BON TON s historickým pozadím (u nějaké památky),
  • delegát CK BON TON v interakci s klienty,
  • a cokoliv dalšího co Vám přijde zajímavé.

Ceny

1. cena – víkendový zájezd do termálních lázní pro 2 osoby
2. cena – zájezd do Paříže pro 1 osobu
3. cena – jednodenní poznávací zájezd pro 1 osobu dle vlastního výběru

Podmínky soutěže:

Videa budou o délce od 3 do 10 minut. Příspěvky musí být zaslány do 30. září poštou na adresu CK BON TON v Hranicích nebo e‑mailem na special@bontonck.cz.
Vyhodnocení soutěže a oznámení výsledků výhercům soutěže proběhne do 31. listopadu.
Zasláním příspěvku do soutěže zasílatel souhlasí s použitím tohoto příspěvku (fotografií a videí) pro reklamní účely (tyto příspěvky použije CK BON TON ve svých tištěných materiálech, na svých internetových stránkách či reklamních CD či DVD nosičích, serverech určených pro umístění videa). 
  
 

pondělí 14. července 2014

Opevnění na Wawelu

Wawel byl opevněn již od raných dob. Vysoká jurská skála nacházející se na řekou Vislou a její zástavba tvoří dominantu bývalého hlavního města Polska. Nejstarší stopy civilizace na návrší pochází  z paleolitu – starší doby kamenné.  Ve 14. století se zdejší gotický hrad stal hradem hlavním – hlavním sídlem polských panovníků.

Nejstarší zbytky kamenných, dřevěných a zemních hradeb dodnes dochovaných pochází z 9. století. V 11. století bylo návrší obehnáno kamenným valem. V 15. Století pak nechali první panovníci z rodu Jagellonců postavit mohutné cihlové obranné bašty, Zlodějskou, Sandomirskou a nejvyšší z nich byla Lubranka – tato byla koncem 18. Století přejmenována na Senátorskou. Ve Zlodějské baště byli vězněni zločinci.
Opevnění bylo zvětšeno během 17. století a pak v letech 1790-1794. Další etapu zdejších hradeb utvářeli Rakušané, kteří získali Krakov při dělení Polska. Ti nechali zbořit podstatnou část hradeb a na jejich místech nechali vystavět v první polovině 19. století mohutné opevnění, které se zachovalo dodnes.
Pozůstatkem ze 16. Století je bastion krále Vladislava IV, na něj byl v roce 1921 umístěn pomník vůdce národního povstání Tadeáše  Kosciuszka.
Na wawelské návrší se můžete dostat dvojím způsobem. První stará severní cesta vede od Kanovnické ulice a vstupujete Erbovou bránou, jež pochází z roku 1921 a několik metrů za ní pak branou Vasů z roku 1595. Novější jižní cesta byla otevřena Rakušany v první polovině 19. století a vede Bernardinskou branou.



 
 
Mgr. Gabriela Číhalová
 

středa 9. července 2014

Interview s delegátem - KRÉTA

Můžete se nám v krátkosti představit?
Dobrý den pane Krausi,
ráda Vám na Vaše otázky odpovím a bude mě těšit, když to klientům pomůže. Jmenuji se Helena Heřmánková. V letních měsících pracuji jako delegátka od roku 2006, v zimě potom vyučuji Jógu. Kréta se stala mým druhým domovem, mám tady rodinu.
Na co by si měli dát klienti, kteří přijíždějí do vaší destinace, pozor, ještě před odjezdem?
Kréta je ostrovem bezpečným, velice vzácně se tu klientům něco ztratí. Jediným nebezpečím jsou tu komáři. Doporučila bych klientům vybavit se nějakým sprejem na ochranu proti komárům. Samozřejmě to můžou koupit i na místě. Nepodceňovat sílu sluníčka, chránit se, pít dostatek vody. Vždyť jsme tady pouhý kousek od Afriky. Dobře je si uvědomit před cestou na dovolenou, že budeme v jiné zemi, v jiném prostředí i podnebí. Budeme s lidmi, kteří mají trošku jinou mentalitu. Pokud se chceme něco naučit, něco si odvézt a prožít nezapomenutelnou dovolenou, měli bychom byt otevření a tolerantní.
Jaké kapesné byste klientům doporučili si vzít na osobu, aby se třeba mohli zúčastnit i nějakého výletu?
Kapesné? Záleží, jestli jede klient do apartmánů či do hotelu. Skromnějším klientům postačí kolem 15 € na hlavu na den. Pokud by si chtěl klient zakoupit lehátko a slunečník na pláži, měl by počítat se 6€ navíc. Optimální by bylo vzít si kolem 20-30 € na den. Plus na nějaké dárky a na výlety. Ceny výletů jsou kolem 50 € na člověka.
Na co se vás klienti během pobytu nejvíce ptají a jaké jsou odpovědi na tyto otázky?
Většinou nám klienti pokládají otázky, co se týkají hotelu, autobusové dopravy a na výlety. Pak praktické otázky kam na jídlo, kde nakoupit, kde je lékárna, na lékařské ošetření atd. Na první info schůzce klienty informuji všeobecně. Na tabulích mají vyvěšené info o hotelu, rozpis výletů, kdy mě zastihnou na hotelu, moje telefonní číslo. Dostávají také všeobecné info na letišti. Mám pro ně jízdní řády v info knize, vždy nějaký tip, kam na dobré jídlo, kam na procházku, kam na výlet.
Co by klienti měli určitě během své dovolené vidět?
Doporučuji klientům jet alespoň na jeden výlet s českým průvodcem. Dozví se spoustu informací, které se nedozví z brožůrek. Nejdůležitější památkou je tu palác Knossos. Říká se, kdo nebyl na Knossu, nebyl na Krétě. Dobry nápad je půjčit si auto a projet jižní Krétu. Jih je klidnější, méně turistů a krásné pláže. Mým velice oblíbeným místem je starobylé město Lato po Dorech, zde je možné také dojet autem. Na Krétě se kříží Evropa s Asií a s Afrikou. Jsou tady vlivy ze všech těchto kontinentů, což je pro středoevropana velice zajímavé. Většinou je tu krásné počasí celou sezónu.
Co by určitě měli klienti ochutnat za místní specialitu?
Tradiční krétská kuchyně je zdravá a chutná. Klienti by měli ochutnat dolmades (rýže zabalená ve vínových listech), pastichio (zapečené těstoviny s mletým masem), mousaku (osmažené brambory s kousky masa a zeleniny), marides (do křupava opečené rybičky). Doporučuji odvést si domů kuchařku v češtině a olivový olej (pro začátek). Nebezpečí je, že už jiný olej nebudou chtít nikdy použít. Mě to postihlo J
Jak vnímají místní obyvatelé turisty z České republiky?
Kréťané mají naše klienty rádi. Říkají, že jsou slušní, klidní a nemusí po nich moc uklízet. Trosku mají problém s komunikací, mnoho našich klientů nemluví cizím jazykem. Mají také pocit, že naši klienti šetří a moc tady neutratí.
Kolik stojí v destinaci základní potraviny?
Cena chleba je kolem 1 €, mléko 1,30 €, sýr feta 400g 4,50 €, olivy 1kg 7 €, rajčata 1kg 1,30 €, jablka 1kg 1,60 €.
Doufám, že jsem alespoň částečně odpověděla na Vaše otázky. Krásné dny a dobrou sezónu, Helena Heřmánková